Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Η Πολιστική Στέγη του Συλλόγου


Ο Σύλλογος, από τις 6 Ιουνίου 2006, στεγάζεται σε διατηρητέο ανακαινισμένο κτήριο, επί της οδού Αγ. Γεωργίου 23 στην Κομοτηνή, το οποίο αποτελεί πλέον την Πολιτιστική Στέγη του συλλόγου.
Το κτήριο αγοράστηκε με ενέργειες του συλλόγου, ώστε να διαφυλαχθεί ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης και ανακαινίσθηκε με τη φροντίδα του Δήμου Κομοτηνής.

Εδώ στεγάζονται:
α) τα γραφεία του Συλλόγου,
β) λειτουργεί η Σχολή Χορού, όπου τα Σαρακα-τσανόπουλα μαθαίνουν τους παραδοσια-κούς χορούς μας,
γ) δημιουργείται μουσειακός χώρο όπου θα φιλοξενείται έκθεση παραδοσιακής σαρακα-τσάνικης φορεσιάς, ιστορικών στοιχείων και αντικειμένων από την καθημερινή ζωή της ορεσίβιας φυλής μας, καθώς και κατάλληλα εξοπλισμένος χώρος με τη χρήση των νέων τεχνολογιών (διαδίκτυο, ιδιαίτερη ιστοσελίδα με την ιστορία και τις δράσεις του συλλόγου), που θα λειτουργήσει ως εργαστήριο ερευνών για κάθε ενδιαφερόμενο (σχολεία, ερευνητές, συλλόγους και άλλους φορείς).
δ) υπάρχει βιβλιοθήκη και αρχείο της ιστορίας του συλλόγου που πολλές φορές, και κατά το παρελθόν, έχει χρησιμοποιηθεί από φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για έρευνα στο μάθημα της Λαογραφίας.
ε) λειτουργεί ιδιαίτερος χώρος όπου πραγματοποιούνται συναντήσεις με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών και φίλων του συλλόγου, καθώς και συναντήσεις με άλλα Διοικητικά Συμβούλια άλλων πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής για τον προγραμματισμό κοινών εκδηλώσεων, αλλά και αυθόρμητες εκδηλώσεις στις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα σε Σαρακατσάνους να δείξουν τις ικανότητές τους στο χορό, το τραγούδι, στη συγγραφή κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: