Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Οι «Σαρακατσάνοι της Θράκης» θα διανεμηθούν σε 150.000 αντίτυπα

Αναδημοσιεύουμε από τις εφημερίδες ''ΧΡΟΝΟΣ'' και ''ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ'':

α) Από τον ''ΧΡΟΝΟ'':

Οι «Σαρακατσάνοι της Θράκης» θα διανεμηθούν σε 150.000 αντίτυπα

19.11.2009
Το ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Καραχάλιος, χρηματοδότησε η νομαρχία Ροδόπης και προβάλλει την καθημερινότητα, ήθη και έθιμα και συνήθειες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δήμητρα Συμεωνίδου

Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία του εξωτερικού θα ταξιδέψει η ιδιαίτερη παράδοση και ιστορία των Σαρακατσάνων της Θράκης, μέσω διανομής του ομώνυμου dvd από την Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας πανελλήνιας εμβέλειας «Έθνος». Το ντοκιμαντέρ «Οι Σαρακατσάνοι της Θράκης» που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Καραχάλιος και χρηματοδότησε εξολοκλήρου η νομαρχία Ροδόπης, καταγράφει την καθημερινότητα των Σαρακατσάνων, ήθη, έθιμα και συνήθειες.

Η συνδρομή των μελών του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης ήταν καταλυτική στην υλοποίησή του, αφού αυτοί ήταν που φόρεσαν τις παραδοσιακές στολές και αναβίωσαν μπροστά στις κάμερες τη ζωή της σαρακατσάνικης φυλής. Στο dvd παρουσιάζονται σκηνές από την καθημερινή ζωή των Σαρακατσάνων, όπως το «ξεκαλοκαιριό στα χειμαδιά», το καραβάνι που λόγω καιρικών συνθηκών κατέβαινε από τα βουνά στον κάμπο για να ξεχειμωνιάσει. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν από τα βουνά της Νέας Σάντας και ολοκληρώθηκαν στο μουσειακό σαρακατσάνικο οικισμό στο Γλυκονέρι Ιάσμου.

Η διανομή του μέσω της εφημερίδας «Έθνος» προέκυψε με πρωτοβουλία του προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης Γιώργου Νάκου, ο οποίος έκανε και τις σχετικές επαφές με τους υπεύθυνους. Τα αφιερώματα που ξεκίνησε η εφημερίδα κάθε Κυριακή σε ελληνικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι Βλάχοι, οι Μανιάτες και οι Πόντιοι, ήταν το έναυσμα για τον κ. Νάκο να επικοινωνήσει με το «Έθνος» και να ζητήσει μαζί με το επόμενο αφιέρωμα για τους Σαρακατσάνους να συμπεριληφθεί και το ντοκιμαντέρ της Θράκης. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό, όπως εξήγησε ο πρόεδρος, «με πολλές δυσκολίες και πολύ επιμονή και η επιμονή αυτή που είχα, νομίζω πως συνέβαλε να έχουμε το θετικό αυτό αποτέλεσμα. Μου ανακοίνωσαν ότι παρά το υπέρογκο ποσό, το κόστος που έχει το να παραχθεί το DVD και να μπει σαν ένθετο στην εφημερίδα μαζί με το αφιέρωμα των Σαρακατσάνων, πως ήταν πραγματικότητα. Η νομαρχία Ροδόπης, ως ο παραγωγός αυτού του ντοκιμαντέρ, ενέκρινε την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων και μέσα σε μία εβδομάδα το DVD αναπαράχθηκε σε 150.000 αντίγραφα, ώστε να κυκλοφορήσει μαζί με την Κυριακάτικη έκδοση στις 22 Νοεμβρίου, εκτός από την Ελλάδα, σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία κι όπου αλλού υπάρχουν Έλληνες.

Εξαιρετική επιτυχία χαρακτήρισε τη διανομή του ντοκιμαντέρ «Οι Σαρακατσάνοι της Θράκης» μέσω του «Έθνους», ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, λέγοντας, «πριν από κάποιο χρονικό διάστημα είχαμε συναποφασίσει και τότε θεωρούνταν κάτι υπερφίαλο να αποτυπώσουμε σε ένα DVD τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των Σαρακατσάνων σε όλη την διαχρονική τους διαδρομή, ήθη, έθιμα, παραδόσεις. Θεωρώ ότι η δουλειά που έγινε προβολή και παρουσιάστηκε στην τοπική κοινωνία είναι εξαιρετική. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετική η επιτυχία, ότι μια από τις εγκυρότερες εφημερίδες στον τόπο μας, το «Έθνος», την Κυριακή να διανέμει δωρεάν το συγκεκριμένο DVD της δικής μας παραγωγής, σε 150.000 περίπου αντίτυπα και μάλιστα να υπάρχει η δυνατότητα να φτάσει και στον απόδημο Ελληνισμό και στην Αμερική και στην Ευρώπη».

Επόμενος στόχος ένα πρότυπο σαρακατσάνικο χωριό
Επόμενος στόχος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Σαρακατσάνων Θράκης, είναι η δημιουργία ενός πρότυπου σαρακατσάνικου χωριού, στον οικισμό του Γλυκονερίου. Όπως είπε ο κ. Γιαννακίδης, «η συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τους Σαρακατσάνους της περιοχής μας θα είναι αδιάλειπτη και ότι επόμενος στόχος μας πλέον είναι να υπάρχει ένα μόνιμο στέκι της αποτύπωσης της Σαρακατσαναίϊκης κουλτούρας με μια αναγνωρισιμότητα πανελλαδική». Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο», όπως ανέφερε ο κ. Νάκος, «πρέπει να αναπλάσουμε τον χώρο στο Γλυκονέρι, να βάλουμε νέα καλύβια, να κάνουμε εστιατόριο, ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος όλο το χρόνο. Επιδίωξη μας είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς ο χώρος αυτός για τους Σαρακατσάνους απανταχού, όχι της Ελλάδος, αλλά της γης». Στο σχεδιασμό είναι το έργο να χρηματοδοτηθεί μέσα από προγράμματα που τρέχει η Αναπτυξιακή Ροδόπης μέσα από τα Leader και το κόστος θα είναι 600.000 ευρώ.


β) απο το ΄΄ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ'':
Των Σαρακατσάνων η ζωή σε dvd Ημ/νία: 19/11/2009

Σε 150.000 αντίτυπα θα διανέμει η εφημερίδα «Έθνος» την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, το εξαίρετο ντοκιμαντέρ της Νομαρχίας Ροδόπης για τη ζωή των Σαρακατσάνων της Θράκης.
«Μία πετυχημένη πρωτοβουλία, η οποία θα μας κάνει γνωστούς, εκτός από την Ελλάδα και στον απόδημο ελληνισμό, καθώς θα μοιραστεί στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία», θα πει ο Νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος μαζί με τον Γιώργο Νάκο, πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στη Νομαρχία Ροδόπης για την συγκεκριμένη δράση.
«Με την δράση αυτή θα προβάλλουμε την Θράκη», ανέφερε ο Νομάρχης για να συνεχίσει λέγοντας πως «έχει μια αδιάλειπτη συνεργασία με τον σύλλογο των Σαρακατσάνων», ενώ γι’ αυτόν παραμένει στόχος η δημιουργία ενός μόνιμου στεκιού για τους Σαρακατσάνους. «Έχω δεσμευτεί ως Νομάρχης Ροδόπης, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ροδόπης, να δημιουργήσουμε και να αναβαθμίσουμε τον Μουσειακό Παραδοσιακό Οικισμό στο Γλυκονέρι, ένα χώρο ανάδειξης της κουλτούρας των Σαρακατσάνων, με μια αναγνωρισιμότητα πανελλαδική και αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο έργου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πάλι σε μια συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Σαρακατσάνων Θράκης», θα πει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Από την μεριά του ο Γιώργος Νάκος ευχαρίστησε το Νομάρχη για την συνεισφορά του και επεσήμανε την άριστη, όπως είπε, σχέσεις που έχουν οι δυο τους. Επίσης επεξήγησε πως πήρε την απόφαση να ενημερώσει την εφημερίδα «Έθνος» λέγοντας πως «επικοινώνησα με την εφημερίδα, καθώς αυτή είχε αυτή την Κυριακή αφιέρωμα στους Σαρακατσάνους. Μέσα σε μία εβδομάδα πήραμε την άδεια του Νομάρχη για τα πνευματικά δικαιώματα και παρά το μεγάλο κόστος, η εφημερίδα δέχθηκε με ευχαρίστηση την πρόταση που της έκανα».

Να σημειωθεί ότι τα γυρίσματα του DVD πραγματοποιήθηκαν στα βουνά της Νέας Σάντας Σαπών και στον Παραδοσιακό Μουσειακό Σαρακατσάνικο Οικισμό του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, στο Γλυκονέρι Ιάσμου και υλοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου με την οικονομική ενίσχυση της Νομαρχίας Ροδόπης. Το ντοκιμαντέρ έχει διάρκεια 40 λεπτών, το οποίο σκηνοθετήθηκε από τον σκηνοθέτη – παραγωγό Γιώργο Καραχάλιο από την Αθήνα.

Το ντοκιμαντέρ έχει σκηνές από την καθημερινότητα των Σαρακατσάνων της Θράκης. Τον χειμώνα όταν ο καιρός στα βουνά αγρίευε ξεκινούσε τα καραβάνι από τα ξεκαλοκαίρια στα χειμαδιά στα χαμηλώματα και εγκατάσταση του τσελιγκάτου.
Στα γυρίσματα συμμετείχαν μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, μικροί και μεγάλοι σε ηλικία, οι μεγάλοι με την εμπειρία τους και οι μικροί με τη «δίψα» και την όρεξη να μάθουν μέσα από αυτά τα γυρίσματα, τη ζωή των προγόνων τους και πάντα κάτω από την επίβλεψη και τις σωστές καθοδηγήσεις του Χρήστου Κουτσογιάννη, του παλαιότερου μέλους του συλλόγου.

Τα μέλη του συλλόγου που συμμετείχαν οι (αλφαβητικά): Καζάκου Χάϊδω, Κούκλαρης Στέφανος, Κούτρας Σπύρος, Λιάπη Μόρφω, Λιάπης Κώστας, Μπίκος Νίκος, Μπίκου Γιάννα, Νάκος Γεώργιος, Παχούμης Κώστας, Πιστόλας Αλέκος, Ράπτης Νίκος, Ρούφος Αποστόλης, Ρούφου Βάσω, Σερμπέζη Όλγα, Σουφλέρη Αικατερίνη, Τζελέπη Χρυσούλα, Τζελέπης Ιωάννης, Τσάκαλος Γεώργιος, Τσάκαλου Μαρία, Τσαούσης Αντώνης, Χαρίσης Γιώργος, Χατζόπουλος Νίκος, Χατζοπούλου Μαρία και οι μικροί Γιαννακόπουλος Θανάσης, Γιαννακοπούλου Άρτεμη, Κυριακού Αλέξης, Κυριακού Δημήτρης, Μπαζδάνης Ευάγγελος, Μπαζδάνης Χρήστος, Ράπτη Ιωάννα, Ράπτη Μαρία, Τσαούσης Αντώνης, Χατζοπούλου Κωνσταντίνα.

Πολύτιμη ήταν η βοήθεια από το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων Σερρών και τον πρόεδρό του Βασίλη Τσαούση για τη λήψη σκηνών από το Μουσείο, της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Διαλαμπής Παναγιώτα Ρόϊδου για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού και τον Πολιτιστικό Πανθρακικό Σύλλογο Ελεύθερης Ιππασίας «Θράκας Ιππέας» για την παραχώρηση των αλόγων. - eleftherovima

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Ανακοίνωση

Την Τετάρτη 18-11-09 και Ω/11:00 στην Νομαρχία Ροδόπης θα δοθεί συνέντευξη τύπου από το Νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη παρουσία του Προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης κ. Νάκου Γεωργίου και εκπροσώπου της εφημερίδας ''ΕΘΝΟΣ'' σχετικά με την κυκλοφορία του DVD ''ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ'' μαζί με την εφημερίδα ''ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ'' στις 22 Νοεμβρίου 2009.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Νέο Σαρακατσάνικο Ιστολόγιο!

Το μέλος του ΣΣ Ημαθίας, κ. Κολοβός Γεώργιος δημιούργησε ένα νέο ιστολόγιο: ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ.Επισκεφθείτε το!

'Αριστη η προσπάθεια του φίλου Γιώργου! Του ευχόμαστε τα καλύτερα!

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Το DVD ''Οι Σαρακατσάνοι της Θράκης'' μαζί με την εφημερίδα ''ΕΘΝΟΣ''!


Το ντοκυμαντέρ του Συλλόγου μας "Οι Σαρακατσάνοι της Θράκης" που γυρίστηκε με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Ροδόπης θα διανεμηθεί με την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" στις 22 Νομεβρίου 2009.
Στην συγκεκριμένη έκδοση η εφημερίδα θα διανέμει και βιβλίο σχετικά με τους Σαρακατσάνους!

Στις 21-22 Νοεμβρίου η εκδρομή στη Βουλγαρία!

Στις 21-22 Νοεμβρίου 2009 θα πραγματοποιηθούν τελικά οι εκδηλώσεις για το φλάμπουρα στο Σαμοκόβ Βουλγαρίας που διοργανώνει η Ομοσπονδία Πολιτιστικών & Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας.

Ο Σύλλογος μας θα διοργανώσει εκ νέου την εκδρομή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 21 Νοεμβρίου
06:00 Αναχώρηση από Κομοτηνή (μπροστά στον Κωτσόβολο) για Σάμοκοβ
15:00 Εκδήλωση της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών & Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας στο Σάμοκοβ
20:00 Σαρακατσάνικο Γλέντι στο Μπόροβετς
(Διανυκτέρευση σε δίκλινα με πρωινό)

Κυριακή 22 Νοεμβρίου
9:00’ Αναχώρηση για επίσκεψη στο μοναστήρι Ρίλα
15:00’ Αναχώρηση για Κομοτηνή

Συμμετοχή 70€/άτομο
Δηλώσεις συμμετοχής στον Πρόεδρο κ. Νάκο Γεώργιο [Κιν. 6938943207]
το αργότερο μέχρι Δευτέρα 16 Νοεμβρίου
(Θέσεις περιορισμένες)

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Ανακοίνωση

Σας γνωρίζουμε ότι η προγραμματισμένη εκδρομή του Συλλόγου μας στο Σαμοκόβ Βουλγαρίας αναβάλλεται. Οι διοργανωτές μας ενημέρωσαν ότι ο λόγος αναβολής της εκδήλωσης είναι η νέα γρίπη.
Θα σας ενημερώσουμε εκ νέου για την νέα ημερομηνία της εκδήλωσης.