Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του απόδημου Ελληνισμού το Συναπάντημα των Σαρακατσάνων

Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα "ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ''


Μοναδικές στιγμές χαράς και συγκίνησης έζησε ο σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης Η Τραπεζούντα που συμμετείχε με τη χορευτική ομάδα και μέλη του συλλόγου στο 19ο Συναπάντημα των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας ύστερα από πρόσκληση συμμετοχής από την Ομοσπονδία Σαρακατσάνων Βουλγαρίας.
Το συναπάντημα των Καρακατσαναίων της Βουλγαρίας όπως αυτοαποκαλούνται οι περίπου 30.000 Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας έλαβε χώρα σε ένα καταπληκτικό λιβάδι σε υψόμετρο 1000μ στην Οροσειρά της Καραντήλας στην περιοχή του Σλίβεν.
Η όλη διοργάνωση ήταν άρτια από κάθε πλευρά όπως επίσης η φιλοξενία αλλά και η συμπεριφορά του κόσμου. Το συναπάντημα χαρακτηρίστηκε από μεγάλη επιτυχία αφού το τίμησαν χιλιάδες Έλληνες από όλη την επικράτεια της Βουλγαρίας αλλά και Σαρακατσάνικοι Σύλλογοι από την Ροδόπη, τον Έβρο και την Αιτωλοακαρνανία.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», Γιάννης Νικολαΐδης, αναφερόμενος στο συναπάντημα σημείωσε πως «εμείς νοιώσαμε πραγματικά περήφανοι όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας Κώστας Μπαλέστραβος αναφερόμενος στην δική μας συμμετοχή είπε: «Καλωσορίζουμε τον Πρόεδρο του Σύλλογου Ποντίων Ν. Ροδόπης Η Τραπεζούντα κ. Νικολαΐδη Γιάννη, τα μέλη και τους χορευτές του συλλόγου των Ποντίων στο 19ο Συναπάντημα των Καρακατσάνων της Βουλγαρίας και τους ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας διότι είναι η πρώτη μη Σαρακατσάνικη αποστολή που μας τιμά από την Ελλάδα γεγονός που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μια και αρκετά μέλη του συλλόγου των αδελφών Ποντίων προέρχονται από το κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού των τέως Σοβιετικών Δημοκρατιών».
Νοιώσαμε περήφανοι επίσης για τους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας αλλά και για τους εναπομείναντες Θρακιώτες της Ρωμυλίας εκεί στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας διότι έχουν διατήρηση ζωντανή την ελληνική γλώσσα, τα ήθη και τις παραδόσεις των προγόνων αλλά έχουμε ηθικό χρέος να αναφερθούμε και στην πικρία που είδαμε στα πρόσωπά τους από την μη ικανοποίηση επιμέρους χρόνιων ζητημάτων αναφορικά με τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας, τη μη στήριξη των πολιτιστικών ανταλλαγών με πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και τον αποκλεισμό τους από την τριτοβάθμια ελληνική εκπαίδευση.
Τα νεαρά Σαρακατσανόπουλα δεν σταμάτησαν να χορεύουν και να τραγουδάν ενώ το πάθος τους και η αγάπη τους για την παράδοσής που ήταν έκδηλη δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα πραγματικά αυθεντική με τον Φλάμπουρα να μη έχει βγει από το χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σε όλη την εκεί παρουσία μας ήμασταν μια όμορφη παρέα μαζί με τους Σαρακατσάνους του Έβρου αλλά και της Ροδόπης και τους δύο αξιόλογους  Πρόεδρους των συλλόγων Γιάννη Πιστόλα και Νάκο Γιώργο.
Παροτρύνουμε λοιπόν και τους υπόλοιπους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας για μια μαζικότερη συμμετοχή στο επόμενο συναπάντημα των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας ώστε να νοιώσουν και να πιστέψουν ότι και τα υπόλοιπα κομμάτια του Ελληνισμού τους αισθάνονται δικούς τους.
Η σύσφιξη των σχέσεων με τον απόδημο ελληνισμό που αποτελεί βασικό καταστατικό στόχο του συλλόγου μας θεωρείται σήμερα ίσως περισσότερο από πότε άλλοτε στο παρελθόν ένα από τα σημαντικότερα  πλεονεκτήματα του Ελληνισμού που θα μπορούσε μέσα από μεθοδευμένες στοχεύσεις να βοηθήσει και στην βελτίωση των οικονομικών της χώρας.
Εμείς θα είμαστε πάντα αρωγοί σε προσπάθειες που αφορούν την διάσωση και διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού ενώ η φιλία που αναδύθηκε από αυτό το αντάμωμα με τον Πρόδερο της Ομοσπονδίας Κώστα Μπαλέστραβο αλλά και τα άλλα μέλη τους Χρήστο Τάκο, Γιώργο Κίτσο, Δημήτρη Καραπέτρο και Γιάννη Μπίκο θα έχει συνέχεια μια και τους περιμένουμε το επόμενο καλοκαίρι στο δικό μας 10ο συναπάντημα στον χώρο δασικής αναψυχής “Παρχάρια”  στην περιοχή του Οχυρού της Νυμφαίας».

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης προσκαλεί όποιον ενδιαφέρεται να εγγραφεί σε ένα από τα τμήματα εκμάθησης σαρακατσάνικων χορών αρχαρίων, μεσαίων, προχωρημένων, για παιδιά, εφήβους, νέους και ενήλικες. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από τις 6 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, στα γραφεία της Πολιτιστικής Στέγης του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, στην οδό Αγίου Γεωργίου 23, στην Κομοτηνή. Τηλ: 25310-26861

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

19ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης διοργανώνει 3ήμερη εκδρομή για το αντάμωμα Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας