Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Εν αρχή .... ήν η μουσική!

Η ομιλία του επίτιμου προέδρου του Συλλόγου μας κ. Βασιλείου Σερμπέζη, καθηγητού ΔΠΘ στην ετήσια εκδήλωσή μας "Βραβεύσεις αριστούχων μαθητών" στις 27-12-2012 στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ν. Ροδόπης.




Εν αρχή ήν … η μουσική
                        Βασίλειος Σερμπέζης, Αν. Καθηγητής Δ.Π.Θ

Εισαγωγή
Ο ρυθμός, το μέτρο και η συμμετρία προϋπάρχουν του ανθρώπου. Από καταβολής του το ανθρώπινο είδος περιβάλλεται από ένα απέραντο θέατρο εικόνων, ρυθμών και ήχων που δείχνουν να συνδέονται μεταξύ τους με συγκεκριμένες συναρτησιακές σχέσεις ώστε να συνιστούν σύστημα. Ολόκληρος ο ηχητικός κόσμος που ζει στη φύση, που βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίος, έδωσε, πιθανότατα, στον πρωτόγονο άνθρωπο το έναυσμα για δημιουργία μουσικής και τεχνητού ήχου[1], στην προσπάθειά του να εκφράσει ό,τι δε μπορούσε με λόγια. Η μουσική, κατά συνέπεια όπως και ο λόγος, έχουν αρχή απροσδιόριστη που χάνεται στο βάθος του χρόνου[2].

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ετήσιος χορός 2013

Ο Σύλλογος μας πραγματοποίησε στις 3 Ιανουαρίου 2013 τον ετήσιο χορό του στο Ποσειδώνιο Παλλάς στο 7ο χλμ Κομοτηνής- Π. Λάγους . Στο γλέντι που κράτησε μέχρι τις 06:00 το πρωί τραγούδησαν οι: Γιώτα Γρίβα, Νίκος Τσιλιγγίρης και Παναγιώτης Ούτος με συνοδεία κλαρίνου των Κούτρα Γιάννου και Τσιλιγγίρη Βαγγέλη και την ορχήστρα του Γιάννη Μπίκου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα χορευτικά του συλλόγου μας, το παιδικό τμήμα και ακολούθησε το τμήμα επιδείξεων.


Στη συνέχεια ο Σύλλογος μας βράβευσε για την προσφορά τους, μέλη του που συνεισφέρουν τα μέγιστα στις δράσεις του Συλλόγου (αναπαραστάσεις εθίμων, ηχογραφήσεις τραγουδιών κλπ). Ειδικότερα βράβευσε για την προσφορά τους τον Δαλακούρα Βασίλειο από την Διαλαμπή Ροδόπης και τον Πιστόλα Αλέξανδρο από το Γλυκονέρι Ροδόπης.
Την εκδήλωση μας τίμησαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων με τον πρόεδρο κ. Μουτσιάνα Γεώργιο και τα μέλη του ΔΣ κκ Καρυώτη Αθανάσιο, Γκόγκο Γεώργιο και Νάστο Σπύρο, οι Σύλλογοι Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου, Ν. Ξάνθης, Ν. Σερρών, Ν. Θεσ/νίκης, Φοιτητών Θεσ/νίκης, Φοιτητών Αθήνας, οι τοπικοί Σύλλογοι Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης, Γυναικών Παλλαδίου Ροδόπης και Γυναικών Αμροσίας Ν. Ροδόπης.
Επίσης τίμησαν την εκδήλωσή μας ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Πετρίδης Γιώργος, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης Κυριάκος Αμούτζας.
Ευχαριστούμε τους χορευτές μας και τον χοροδιδάσκαλο μας Στέφανο Κούκλαρη για την άψογη εμφάνισή τους. 

Ευχαριστούμε επίσης τους γονείς των χορευτών μας για την αδιάκοπη υποστήριξη του Συλλόγου,  τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωσή μας, τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που κάλυψαν την εκδήλωση. 

Τέλος ευχαριστούμε τους χορηγούς μας α) Ζάρα ΟΕ, Οικοδομικές επιχειρήσεις Κομοτηνή β) Αφοι Κούτρα, Κτηνοτροφική επιχείρηση Παλλάδιο Ροδόπης γ) Καφενείο "Τα Άστρα" Κιλτσίκης Ιωάννης Κομοτηνή, δ) Τσιπουράδικο "θ.com" Κομοτηνή ε) Φωτοτυπίες "Copyland", Ράπτης Ιωάννης, Κομοτηνή, στ) Ξενοδοχείο "Αχίλλειον" Κομοτηνή καθώς και τους δωροθέτες της λαχειοφόρου αγοράς.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Αρνιά-Κατσίκια

Στις 28-12-2012 ο Σύλλογος μας παρουσίασε στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Κομοτηνής, την αναπαράσταση των καλάντων των Σαρακατσαναίων στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Ευχαριστούμε θερμά τα παιδιά του χορευτικού για την αναπαράσταση, τον χοροδιδάσκαλο του συλλόγου μας κ. Στέφανο Κούκλαρη, τους γονείς των παιδιών καθώς και τον κ. Γιάννη Μπίκο για την τεχνική υποστήριξη.